Beginnen met wielrennen? Denk hieraan!

Wielrennen is erg populair en steeds meer mensen stappen regelmatig even op hun racefiets om een rondje te racen. Hoewel wielrennen geen ingewikkelde sport hoeft te zijn, is het wel belangrijk om goed voorbereid van start te gaan. Daarom geven wij je een overzicht met de belangrijkste dingen die je niet mag vergeten als je wil beginnen met wielrennen!

Kies een fiets die bij je past

Als het gaat om het kiezen van de juiste racefiets zijn een aantal factoren belangrijk. Hoeveel budget je wil reserveren is natuurlijk van belang, maar er is meer.

Bijvoorbeeld wat voor jou het doel van het wielrennen is. Is je doel om wedstrijden te rijden, of fiets je alleen recreatief? Dat kan veel uitmaken voor het type racefiets dat je kiest. Neem de tijd om verschillende merken en modellen te bekijken, zodat je de juiste keuze maakt.

Verder is de maat van je fiets belangrijk. De verhouding tussen je boven- en onderlichaam, je totale lichaamslengte en de binnen beenlengte zijn allemaal afmetingen die van belang zijn bij het kiezen van een fiets. Vaak is het slim om hierbij advies te vragen van je plaatselijke fietsenwinkel. Daar kunnen ze je na de aanschaf van een racefiets ook helpen met het correct afstellen ervan.

Wat neem ik mee?

Wat neem je allemaal mee als je op pad gaat? Veiligheid boven alles: een helm is het belangrijkste beschermmiddel om mee te nemen. Dat is bij wielrennen om die reden ook verplicht. Houd er rekening mee dat een helm een “houdbaarheidsdatum” heeft tot wanneer deze maximale bescherming biedt. Deze ligt meestal tussen de 3 en 5 jaar. Deze datum staat meestal in de binnenkant van de helm. Bij een valpartij op het hoofd, altijd de helm vervangen!

Behalve de helm is ook de juiste fietskleding van belang: fietsschoenen, een fietsbroek met een goede zeem, fietsshirt en handschoenen mogen niet ontbreken. Verder zijn voldoende drinken, een telefoon/fietscomputer voor navigatie en snelheidsmetingen, een gereedschapssetje en een zadeltasje ook erg handig. Mocht je in het buitenland gaan fietsen is het ook handig om altijd contant geld bij je te hebben. Vaak mag je voor kleine bedragen niet pinnen.

Houd het uitdagend

Beginnen met wielrennen is een uitdaging op zich. Wanneer je langzamerhand de techniek én je fiets onder controle krijgt, is leuk om het fietsen op een andere manier uitdagend te houden. Dat kan bijvoorbeeld door de ritten telkens iets langer te maken, of vaker routes te kiezen met meer hoogteverschil. Zo houd je het fietsen leuk en train je tegelijkertijd je conditie en uithoudingsvermogen. Wat hierbij ook helpt is om intervaltraining te doen. Bij dit type training rijd je kortere periodes met een hoge intensiteit en langere periodes met een lagere intensiteit. Veel wielrenners kiezen ervoor om naast het fietsen ook nog aan krachttraining te doen om de spieren die nodig zijn bij het fietsen sterk te houden.

 Zoek een rij-maatje

Het vinden van een maatje is natuurlijk optioneel, maar het brengt vele voordelen met zich mee. Naast dat het gezellig is om samen te fietsen, werkt het ook motiverend. In het begin kan het lastig zijn om consistent te gaan wielrennen, zeker bij slecht weer of bij weinig motivatie. Door het maken van een gezamenlijke planning creëren jullie consistentie en wordt het wielrennen routine. Daarnaast behaal je ook betere resultaten, bijvoorbeeld als je elkaar uitdaagt om harder te rijden of een langere afstand. Het geven en ontvangen van tips aan elkaar helpt hier natuurlijk ook bij. Kortom: samen rijden is gezellig én verbetert je prestaties.

Analyseer je prestaties

Als je wat fanatieker wordt, is het ook leuk om je prestaties te analyseren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een fietscomputer. Deze meet van alles, van je hartslag tot gemiddelde snelheid. Maar ook het hoogteverschil dat je hebt overwonnen of met welke cadans je een rondje hebt gereden. Met behulp van zulke gegevens kan je achterhalen wat er goed gaat tijdens het wielrennen en waar nog aan gewerkt kan worden. Vergeet niet dat dit niet in grote sprongen hoeft te gaan: alle progressie helpt om uiteindelijk je doelen te behalen.

Het kan ook leuk en nuttig zijn je ritten te registreren in een app als Strava of Cyclemeter. Daarin kun je je gefietste routes bijhouden, hoe snel je die aflegde en of dat sneller was dan de vorige keer. Ook kun jij je vrienden uitdagen om bijvoorbeeld de meeste kilometers in een week te rijden.

Wij helpen je verder

Wij vinden het belangrijk dat jij goed voorbereid op pad gaat. Voor meer tips over bijvoorbeeld het onderhouden van je fiets of leuke fietsroutes, raden wij het aan om de andere blogs van SunRace te bekijken en onze socials in de gaten te houden!